Ladda ned och dela artikeln Personlig säkerhet på resor

Att tänka igenom sina kunskaper om personlig säkerhet kan bidra till att göra sin resa så trevlig som möjligt. Att resa till en ny plats kan vara en fantastisk erfarenhet. Man lär sig mycket, träffar fantastiska människor och upplever nya saker. Samtidigt, finns det ingenting som förstör en resa mer än att bli råka ut för en olycka, bli rånad eller utsatt för hot eller våld.

När man reser, kanske man inte känner igen potentiella faror på samma sätt som man skulle göra om man är hemma, och man har inte heller tillgång till de resurser som man normalt har.

De flesta faror kan undvikas om du lägger följande restips i personlig säkerhet på minnet:

 1. Se upp för bilar. Ja, du vet redan detta, men det är lätt att glömma på ett nytt ställe där det finns så mycket att titta på. Trafiken och hur folk kör kan skilja sig oerhört i olika länder. Om du kan, gå på trottoaren mot trafiken. På så sätt kan du hålla koll på fordon som kommer emot dig.
 2. Håll koll på dina viktiga dokument. Om du reser utomlands, ha en extra kopia av ditt pass, körkort, studentkort och biljetter hemma och en annan kopia i ditt bagage. Du kan också lägga en kopia av viktiga dokument på webben via ett webbaserat e-postkonto, så om du förlorar dina dokument kan du enkelt hämta informationen.
 3. För det mesta är du säkrare med människor som du närmar dig, än med människor som närmar sig dig. Trots detta finns det många vänliga människor i världen som kan ge dig användbara förslag. Tacka dem, men lägg märke till om de agerar på ett sätt som gör dig obekväm. Försöker bara någon hjälpa till? Eller försöker hon komma för nära dig? Är han för påträngande? Du kan avbryta någon och lämna platsen artigt genom att säga “Måste gå nu. Hejdå. Tack!”
 4. Agera med uppmärksamhet, lugn och självförtroende, oavsett hur du känner dig inuti, och lägg märke till vad som händer runt omkring dig. Stirra inte på människor, utan titta runt med en “mjuk blick”. Bedöm miljön du är i. Bostadsområden kan ändras snabbt från ett kvarter till ett annat. Platser som är säkra på dagen kanske inte alltid är säkra på kvällen. Avskilda platser är vanligtvis mindre säkra än platser där det finns fler människor. Platser där gäng umgås ska undvikas – i vilket land du än är i. Du vill hålla sig borta från människor som kanske väljer dig som en måltavla för att de tycker du är på deras ”mark”.
 5. Var uppmärksam på vem som är runt omkring dig och flytta dig bort från människor vars beteende är överraskande, särskilt om det verkar vara riktad mot dig. Lämna platsen så fort du känner dig obekväm. Detta kan innebära att du går in i en butik, korsar gatan, lämnar en restaurang eller nattklubb – eller ändra din plan och går dit där det finns fler människor. Din intuition är en av de bästa verktyg du har för att skydda din personliga säkerhet på resor såväl som hemma. Ignorera inte den.
 6. Se upp för ”snyftarhistorier” som kan distrahera dig från att skydda din personliga säkerhet. Om du vill hjälpa människor, ge pengar till organisationer, inte till människor – oavsett ålder, kön eller funktionsnedsättning – som närmar dig på gatan och berättar en sorglig historia. Kom ihåg att om du stannar och lyssna på någons berättelse kan det identifiera dig som en ”lätt måltavla”.
 7. Om någon, oavsett anledning, börjar prata med dig, se till att detta är något du väljer. Se dig omkring i fall att personen har en vän som närmar sig bakifrån. Du kan dra dig ur konversationen genom att gå in i en butik eller genom att bestämt säga, “TYVÄRR NEJ!” Eller “NEJ TACK!” Använd ditt perifera seende och håll reda på var personen är efter att du har gått därifrån.
 8. Om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Kom ihåg att “allt som glimmar inte är guld”. Låt dig inte övertalas att köpa saker om det inte verkligen är något du vill ha och behöver. Var försiktig med “snabb-vänner” som bjuder dig till fester eller vill bjuda på något att dricka. Kom ihåg att det finns lukt- och smakfria droger som kan läggas i mat och dryck som kan påverka din medvetenhetsnivå för att kunna utföra sexuella övergrepp, rån eller annat våld.
 9. Om någon försöker starta ett bråk med dig, de-eskalera konfrontationen. Gå iväg så snart du kan om någon försöker kränka eller provocera dig, snarare än att börja argumentera. Om någon påstår att du gjorde något fel, be om ursäkt. Det betyder inte att du håller med utan bara att du är ledsen att personen är upprörd. Kom ihåg självförsvar taktiken “Jag är okej, du är okej” och var vänlig när du lämnar platsen, även om den andra personen agerar på ett otrevligt sätt. Det är inte ditt jobb att fixa personen, och du behöver inte säga sanningen till någon som försöker angripa dig.
 10. Kom ihåg att tjuvar ibland arbetar i grupp där en person distraherar dig genom att krocka med eller pratar med dig medan den andra personen smyger upp på dig. Även grupper av barn eller välklädda människor på offentliga platser kan försöka lura dig att låta dem komma nära. En person kan spruta något på dig och en annan distrahera dig genom att påpeka att du har något på kläderna och erbjuda sig att hjälpa till och en tredje kan ta din plånbok. Ett gulligt barn kan närma sig för att du ska ta en bild på henne medan ett annat barn tömmer din ficka.
 11. Ha dina värdesaker dolda och nära kroppen kan minska risken för problem när du reser. En ytterficka eller ryggsäck är inte nära din kropp. En liten väska under kläderna eller innerficka fungerar bäst. Du kan ha en falsk plånbok eller väska med lite pengar och dina viktigaste värdesaker någon annanstans. Om du måste använda en handväska, bär den under armen som en fotboll. Linda inte remmen runt någon del av kroppen. Människor har blivit skadade av väskremmen de lindat runt halsen när en person i en passerande fordon försökte rycka deras väska.
 12. Gör vad du kan för att förhindra rån, men kom ihåg att du är viktigare än dina grejer. Om du utsätts av en rånare som är beväpnad eller hotfull, ge honom dina värdesaker utan att argumentera. Dina saker kan ersättas – men det kan inte du. När du har gett honom dina saker, stå inte bara där. Utan att vänta för att se vad rånaren kommer att göra härnäst, spring till säkerhet. På vissa platser kan rånare försöka skada dig för att du inte ska anmäla rånet.
 13. Även om någon har en pistol eller en kniv, låt dig inte bli bortförd. Samarbeta inte om någon beordrar dig att bli bunden, att ha en huva eller påse över huvudet, att sätta dig i en bil eller i ett bagageutrymme, eller att vända ryggen till rånaren eller ställa dig på knä. Allt detta är ett dåligt tecken. Nästan alltid kommer du att vara säkrare att om du springer iväg i stället för att samarbeta. Acceptera risken att bli skadad för att undvika mycket värre skador. Om du inte kan komma undan i början, fortsätta leta efter en ny chans att komma undan. Människor blir ibland kidnappade för stöld såväl som för våld. I vissa länder, kan kidnappare ta människor, kanske i en falsk taxi, och hålla dem fångna ett tag för att få dem att göra uttag med sina bankomatkort.
 14. Var artig och ihärdig med att få hjälp om du behöver det. Du kan behöva avbryta upptagna människor och berätta vad du behöver mer än en gång. Om de inte kan hjälpa dig, kan de åtminstone ringa upp någon som t.ex. en säkerhetsvakt eller polisen. I vissa länder kan poliser orsaka problem för dig. Känn till riskerna och lokala seder i förväg. Känn till hur man får tag i den svenska ambassaden när du reser utanför Sverige.
 15. Om du är på en plats med ett annat språk än din egen, kan det vara bra att kunna några ord för att kunna vara trevlig och öka din förmåga att få vad du vill. Lär dig att säga viktiga fraser som: “Hej”, “Hejdå”, “Snälla”, ”Tack” och “Jag behöver hjälp!”
 16. Ha en mobiltelefon som fungerar lokalt om du kan. Dock bör alla säkerhetsplaner som involverar en mobiltelefon också ha en backup plan, eftersom mobiltelefoner inte alltid fungerar. Att ha en säkerhetsplan som inte är beroende av fungerande teknik är viktigt för din personliga säkerhet när du reser hemifrån!
 17. Se till att du kan låsa dörren inifrån på de platser du sover, speciellt på hotell. Ibland kan även hotellanställda stjäla från gäster. Tänk först innan du öppnar dörren till ditt hotellrum istället för att bara anta att personen som knackar på inte är en fara. Ha en ficklampa och se till att du vet hur du kommer ut i fall att det börjar brinna.
 18. Se till att du omfattas av en försäkring om du kör moped eller bil. Se till att du förstår de lokala lagarna. I vissa länder kan du hamna i fängelse om du är med om en olycka, även om den andra personen orsakade det, om du inte har rätt försäkring.
 19. Kör defensivt! Var lugn och fokuserad, distraheras inte av sightseeing eller samtal. Kom ihåg att dricka eller använda droger och köra moped eller bil kan innebära allvarliga problem.
 20. Åk inte med en förare som är påverkad av alkohol eller droger. Använd säkerhetsbältet. Var beredd på att be föraren att köra säkrare och skydda allas personliga säkerhet genom att inte prata i mobiltelefon, vara mer uppmärksam på vägen, eller sakta ned.
 21. Välj legitima företag snarare än att bara låta någon charma dig till att använda sin verksamhet. Många regeringar övervaka turismen såsom hotell, båtliv resor, dykning, bussar, taxi etc. Leta efter rekommendationer i reseguider. Du vill vara säker på att människor är vad de verkar vara och vet vad de gör.
 22. Ha god kommunikation med de människor du reser med – om vart du ska gå, vad du ska göra eller inte göra, var ni ska träffas om ni kommer bort från varandra, och hur ni ska hantera konflikter. Diskutera idéerna ovan, så att ni är överens.
 23. Se till att människor som bryr sig om dig vet var du är och vad du gör – både för din egen personliga säkerhet och för att de där hemma ska känna sig lugna. Ge familj/vänner hemma din resplan och hur man får tag på dig. Låt dem veta om dina planer ändras. Ring din partner, familj eller andra personer som kan oroa sig för dig.

Summan av kardemumman är att din personliga säkerhet på en resa – och annars också – är viktigare än att någon känner sig obekväm, generad eller förolämpad, även om det är du som känner så.

För att vara säker måste du ta dig tid att förbereda dig tillräckligt för din resa. För att vara säker, kan du behöva gå ifrån en elak, orättvis person istället för att börja argumentera. För att vara säker, kan du behöva övervinna din blyghet och skrika på hjälp. För att vara säker, kan du behöva ge upp dina grejer. För att vara säker, kan du behöva använda en längre, mycket mindre bekväm väg att komma någonstans, eftersom genvägen är avskild. För att vara säker, kan du behöva förolämpa någon för att inte låta honom eller henne komma nära dig. För att vara säker, kanske du måste vänta med att äta eller dricka. För att vara säker, kanske du behöver ändra din plan.

När du tänker på din personliga säkerhet, och agerar utifrån den, kan det hjälpa dig att uppnå den viktigaste målsättningen med din resa – att ha kul! Njut av din resa. Kom ihåg att de flesta människor är snälla, att livet är ett äventyr och att världen är en underbar plats att utforska!

Ladda ned och dela artikeln Personlig säkerhet på resor