Ladda ned och dela artikeln Helgfirande och gränser

Av Erika Leonard

Ett av mina bästa barndomsminnen från helgfirande är när jag var åtta år och blev kittlad av min farbror, som jag sällan träffade, en man som nästan hade övermänsklig status i mina ögon.

Jag lyckades fly från kittlandet, återfick andan, och sprang sedan tillbaka för att bli kittlad igen. Jag var överlycklig att han satt på golvet, som ett barn, och verkligen tog sig tid att vara med min bror och mig. Jag älskade varje ögonblick och är tacksam för minnet.

För många av oss – och säkerligen för många barn – är helgfirandet en period då det förekommer en massa fysisk kontakt och uppmärksamhet: kramar, pussar, kittlande, brottning och dans. Att klappa varandra, hålla varandras händer och kramas kan väva ihop våra familjer medan vi firar våra högtider.

Samtidigt kan fysisk kontakt och uppmärksamhet vara potentiellt irriterande, stötande, eller rent av kränkande. Ibland kan det bara vara mängden av kontakt och uppmärksamhet under helgfirande som överväldigar oss så mycket att det känns som våra gränser faller sönder, glöms bort, eller helt enkelt ignoreras. Vi kan känna oss irriterade, arga, ledsen eller till och med deprimerad.

Detta är inte något vi vill att våra barn ska behöva känna och vi kan planera för vad vi behöver göra för att skydda barns gränser och personliga säkerhet under helgfirande och stora sammankomster.

Trots komplexiteten av en familjedynamik och våra egna personliga känslor under helgfirandet kan vi stödja våra barn så att de maximerar sin glädje i kontakt med andra, validerar och förstärker sina gränser, och är trygga och säkra.

Känn till ditt barns behov och planera för dem

Många barn är blyga eller ovilliga att krama släktingar och vänner som kommer på besök. Var beredd att glatt hoppa in i samtalet med en vän som har frågat din blyga femåring en fråga utan att märka att hon inte tycks kunna svara. Dirigera om överväldigande uppmärksamhet på ditt barn till andra saker – ett program på TV, en tallrik aptitretare, en konversation med dig om vad som helst. Träna åldersanpassade och framgångbaserade övningar med ditt barn innan besöket så att hon vet hur hon ska hantera kramande och kindnypande släktingar.

Personlig säkerhet för barn innebär att de har färdigheter för att vara med personer de känner precis lika mycket som de har färdigheter med främmande personer.

Du kanske oroar dig för att ditt väldigt sociala barn kan försvinna i en skara främlingar på en stor fest eller ta upp varje gäst på sitt rum på egen hand. Var positiv och tydlig med dina gränser i förväg: “Vi kommer att träffa massor av främmande personer på den här festen. Jag hoppas att du ska få jätteroligt! Du kan prata med vem du vill när vi är inomhus, men kolla med mig först innan du går ut” eller “Vi kommer att vara med våra gäster här nere ikväll. Om det är något speciellt du vill visa någon i ditt rum, kom och kolla med mig först”. Sen gör ett rollspel så att ditt barn får öva praktiskt.

Ge gränssättningssupport

Lär ditt barn att sätta tydliga och respektfulla gränser. Detta gör du dels genom att själv sätta tydliga och respektfulla gränser. Du kan lära dit barn att på ett vänligt och bestämt sätt säga: “Snälla, krama inte mig just nu” med vetskapen om att du kommer att respektera den gränsen, och att du som förälder kan säga, “Var snäll och hoppa inte på mig just nu” med en liknande förväntan.

Det är bra att komma ihåg att även om din familj uppmuntrar och respekterar tydliga och respektfulla gränser, kan många människor du möter inte märka gränser, ignorera dem eller ta dem som en personlig förolämpning. Ditt barn kan behöva ditt stöd när hon försöker sätta gränser.

Du kanske till exempel ser att ditt barn blir kittlad av en släkting och barnet verkligen ber om att den vuxna ska sluta men han lyssnar inte. Även om du känner dig generad för att behöva säga till eller orolig för att förolämpa din släkting så är barns personliga säkerhet ofta beroende av vuxnas vilja att agera.

En möjlig strategi skulle kunna vara att glatt och tydligt säga, “OJ! Leken är över!  Jag hör att han säger sluta” och sedan be ditt barn om hjälp i ett annat rum för att avleda det hela och ge ditt barn en möjlighet att få lite eget utrymme.

Agera för att stödja barns personliga säkerhet

Om du vet att beteendet hos vissa vänner och släktingar kan vara en utmaning, kan du prata om och öva på positiva, åldersanpassade strategier i förväg som kan göra att man kan umgås på ett positivt sätt. Du kan till exempel säga:

“Det verkar som om mormor varje år spenderar mycket tid på att försöka testa hur bra du är på att läsa och göra matematik och att du inte verkar gilla det. Vad skulle du kunna göra istället?” Låt ditt barn öva på att avleda genom att säga ”Mormor, vad är din favoritbok? Eller ”Mormor jag vill visa dig…”

“Farbror verkar gilla att brottas med dig. Jag tror han tycker det är ett bra sätt att vara vän med dig, vilket är OK om du gillar det. När du inte gillar det, tror du att du kan visa honom ett annat sätt att vara tillsammans?” Låt ditt barn öva på att säga ”Jag vill inte brottas, men jag vill gärna spela ishockeyspel” och att gå iväg för att hämta ishockeyspelet.

Med lite planering, träning och en vilja att stödja våra barn när det behövs kan vi hjälpa dem bygga upp sitt självförtroende och sina färdigheter på ett sätt som gör deras samspel med vänner och familj under helgerna ännu roligare och trevligare.

Ladda ned och dela artikeln Helgfirande och gränser